Problémy s balkonovými dveřmi, okny a možnost jejich oprav

Problémy s balkonovými dveřmi, okny a možnost jejich oprav

Balkonové dveře a okna jsou prvky každého domova, které nejen umožňují vstup na balkon nebo terasu, ale také přispívají k osvětlení a větrání interiéru. S jejich používáním se však mohou objevit různé problémy. Tento článek se zaměří na nejběžnější problémy s balkonovými dveřmi a okny, stejně jako na možnosti jejich oprav.

Zlomené nebo poškozené zámky

Zámky mohou být opotřebované, což znesnadňuje zavírání nebo otevírání dveří. Poškozený zámek může také ohrozit bezpečnost domácnosti.

Poškozené těsnění

Těsnění okolo oken a dveří se může časem roztrhat či popraskat, což vede k průniku vody a vzduchu. To může způsobit vlhkost a plísně v interiéru a únik tepla přes dveře nebo okna.

Problémy se zavíráním a otevíráním

Dveře nebo okna se mohou zasekávat nebo špatně zavírat, což může být způsobeno opotřebením montážních prvků, nečistotami či nedostatečným seřízením oken.

Rozbitá skla

V důsledku špatného seřízení, nárazu nebo špatných povětrnostních podmínek se může sklo v okno či dveřích poškodit nebo rozbít.

Koroze kovových částí

U kovových balkonových dveří a oken může docházet ke korozi, což ovlivňuje jejich vzhled a funkčnost.

Výměna zámku

Pokud máte problém se zámkem, nejjednodušším řešením je jeho oprava nebo výměna. Můžete si zakoupit nový zámek odpovídající typu Vašich dveří. Pokud jejich rozměry neznáte, můžete se obrátit na naše profesionální techniky od Doktora Zámka.

Oprava nebo výměna těsnění

Poškozené těsnění lze vyměnit. Je důležité zvolit kvalitní materiál, aby se zajistila dlouhá životnost a okna či dveře dobře těsnila. Při výměně těsnění je dobré zkontrolovat, zda neexistují i jiné problémy s rámem.

Údržba posuvných mechanismů

Pravidelná údržba oken a dveří je nezbytná. Čištění a mazání posuvných mechanismů mohou výrazně zlepšit funkčnost balkonových dveří a výrazně prodloužit jejich životnost. Seřizování oken by se mělo provádět dvakrát ročně při střídání teplých a studených ročních období.

Zavírače dveří i další komponenty mohou při změnách teploty trpět. Seřízení by se mělo provádět i když okno či dveře nepoužíváte, protože zrezne nebo se zanese a už nemusí být znovu možné seřídit.

Výměna skla

Pokud je sklo rozbité, můžete si najmout odborníka na výměnu skla. Tato oprava by měla být provedena co nejdříve, než Vám domů vlítne bubák.

Prevence koroze

U kovových částí je dobré pravidelně kontrolovat a ošetřovat nátěr, aby se zabránilo korozi. Používání speciálních antikorozních prostředků může výrazně prodloužit životnost.

Závěr

Balkonové dveře a okna jsou důležitými prvky, které vyžadují pravidelnou údržbu a pozornost. Mnoho problémů lze řešit vlastními silami, avšak v případě složitějších oprav je vždy lepší obrátit se na odborníka (na nás). S pravidelnou údržbou a včasnými opravami můžete zajistit jejich dlouhou životnost a funkčnost.